Het jaar loopt stilaan op zijn einde. Meteen ook weer een nieuwe verjaardag die voor de deur staat. En met de jaren die voorbijgaan, is deze vaststelling soms heel confronterend. En natuurlijk zijn er dingen die beter worden met het ouder worden en de toekomst is nog steeds gevuld met nieuwe mogelijkheden maar soms is het ook gewoon tijd om even stil te staan. De meeste onder ons vinden vrede in het voorbijgaan van de tijd maar als je de vraag stelt aan mensen over hun rouw komen er dingen als ‘het voorbijgaan van de jaren’, ‘ouder worden’ en ‘het gevoel van herinneringen die zachtjes vervagen in de tijd’.
Het leven ten volle omarmen betekent rouwen om het verleden en het heden ten volle waarderen. En een soort van gemis ervaren doorheen het verloop van de tijd is dan ook heel normaal. Al die ervaringen van gemis opsommen is waarschijnlijk een onmogelijke taak, maar er zijn een toch een paar die voor velen onder ons heel herkenbaar zijn.
Onze overleden geliefden verschuiven naar de achtergrond
Mensen die rouwen zijn heel gevoelig voor het verlopen van de tijd omdat ze kunnen worstelen met het gevoel dat er meer afstand komt tussen henzelf en de geliefde die ze verloren hebben met elk jaar dat voorbijgaat.
Het kan niet alleen moeilijk voelen om te denken dat het al zoveel jaren geleden is dat je geliefde gestorven is maar je kan ook worstelen met het feit dat de herinneringen aan hem of haar beginnen te vervagen. Sommige blijven misschien helder, anderen worden wazig en het kan op termijn heel lastig zijn om je de toon van hun stem, een geur of een gevoel nog te herinneren.
Onze herinneringen blijven achter in het verleden
Het vervagen van herinneringen kan als confronterend ervaren worden tijdens een rouwproces omdat deze herinneringen het enige zijn wat ons soms rest. Maar het kan ook gewoon in het leven van alledag knap lastig zijn om hiermee om te gaan. Je kan niet alleen je moeder missen maar je kan ook de dingen die je vroeger zo goed kende missen. Winkels waar ze vroeger leuke spullen verkochten en waar het zo fijn was om gewoon rond te snuisteren, ouderwetse telefooncellen of je favoriete restaurant dat er al lang niet meer is. Onderzoek heeft aangetoond dat herinneringen veranderen en vervagen met de tijd en het kan voelen alsof je belangrijke dingen in je leven aan het verliezen bent.
Tijd gaat vlugger als we ouder worden
Kan je ook voelen dat met ouder te worden, de tijd sneller lijkt te gaan? Er is zelf een verklaring voor. Fysieke tijd is een objectief gegeven maar je eigen perceptie van de tijd is veel meer subjectief en als je ouder wordt krijg je het gevoel dat de tijd sneller gaat.
Hoe meer vertrouwd de wereld rondom jou wordt, hoe minder informatie je brein moet wegschrijven en hoe vlugger de tijd lijkt te gaan. Tijd is een rekbaar ding, het zet uit als je al je verstandelijke vermogen inzet en krimpt weer in op het moment dat je vaststelt dat je iets al kent en alles verloopt zoals gepland. Dus ja, als we ouder worden, gaat de tijd veel sneller.
Plekken veranderen
Sommige mensen vinden het niet erg als objecten en vertrouwde plekken veranderen. Dat geldt niet voor iedereen. Gewoon omdat ze voor mensen een bepaalde uitstraling, betekenis of kracht hebben. Maar ook omdat de verandering een aanslag is op de herinneringen die ze koesteren.
Wij veranderen als we ouder worden
Ouder worden is een complex gegeven. We kunnen ons sterker en wijzer gaan voelen of we ervaren minder stress doorheen de jaren. We worden beter in het erkennen van dingen die echt belangrijk zijn voor ons en we gaan beter om met onze emoties en sociale conflicten.
Maar ouder worden brengt ook veel fysieke en cognitieve veranderingen met zich mee wat een rouwproces op gang kan brengen omdat we voelen dat we minder gezond zijn. Het kan zijn dat je de manier waarop je als mens gegroeid bent door de jaren bent gaan waarderen maar ondertussen zou het toch handig zijn als je het menu kon lezen zonder bril.
Ook de rollen die mensen hebben doorheen het leven veranderen. En het verlies van zo een rol kan hard binnenkomen. Als je kind het huis verlaat, gaat je ouderrol drastisch veranderen. Of je gaat op pensioen na een lange carrière. Toch is het zo dat als er een deur sluit, er een andere weer open gaat. Er is met andere woorden weer ruimte voor andere rollen op te nemen wat natuurlijk het verdriet om het verlies van je vertrouwde rol niet kan voorkomen.
Andere mensen veranderen
Ook al voel je de veranderingen in jezelf als iets gradueel, de verandering die je bij anderen ziet gebeuren lijken soms sneller te gaan. Kinderen worden volwassenen en ouders worden ouder in een oogopslag. Mensen worden geboren, worden ziek, sterven en vrienden komen en gaan. Het zijn dingen die een persoonlijk rouwgevoel kunnen veroorzaken verbonden met dood, afstand, vervreemding en verandering.