MANNEN, VROUWEN EN ROUW
Twee mensen rouwen nooit op dezelfde manier. En zo zijn er ook vaak verschillen in de wijze waarop mannen en vrouwen omgaan met hun verdriet. Mannen rouwen evenzeer als vrouwen. Alleen worden mannen niet altijd begrepen in de manier waarop ze met hun verlies omgaan.
Mannen en vrouwen krijgen al heel vroeg in hun leven verschillende boodschappen te horen. Het zijn opvattingen en denkbeelden over wat in een bepaalde maatschappelijke context gewenst en ongewenst is. Onbewust nemen we deze ideaalbeelden aan en gaan we hiernaar handelen. Zo worden mannen vooral handeling- en prestatiegericht. Een man heeft geen hulp nodig en is niet bang.
Op momenten dat mannen te maken krijgen met verlies kunnen deze boodschappen het gedrag sterk beïnvloeden. Mannen beleven evenzeer een rouwproces als vrouwen. Alleen is de manier waarop ze gevoelens ervaren en ze uiten anders dan bij vrouwen. Ze zijn vaak minder verbaal. Veel mannen worden al heel vroeg in hun ontwikkeling gestimuleerd om gevoelens niet uit te spreken. Ze hebben dan ook meer de neiging deze af te reageren in werk en activiteit. Hen is geleerd zich sterk houden en ze sterk worden aangemoedigd om een beschermende en actieve rol op zich te nemen. Vaak hebben ze dan ook moeite om dicht bij anderen te staan in hun emoties.
Als vrouwen hun verdriet uiten zullen de mannen dan ook meer de neiging hebben praktische oplossingen te zoeken en suggesties doen om de pijn te verminderen. Het is hun manier om te beschermen en te overleven. En deze overlevingsstrategie herbergt heel veel kwaliteiten. In tijden van crisis is het gewoon efficiënt om rust en controle te houden. Maar vrouwen willen in de eerste plaats horen dat hun man hetzelfde ervaart. Mannen en vrouwen verschillen dan ook vaak in de relaties die ze hebben. De relaties van mannen zijn meer gericht op activiteiten. Bij vrouwen is net het delen van gevoelens een belangrijk aspect van hun relatie met anderen.
Het benadrukken van verschillen tussen mannen en vrouwen in omgaan met verdriet mag echter ook niet als absoluut worden gezien. Er zijn ook mannen die over hun verlies willen praten maar misschien de kans niet krijgen. En er zijn vrouwen die zich volop gooien in hard werken.
Verlies vraagt om het verduren van pijn en verdriet, angst en schaamte en de daarmee verbonden gevoelens van onmacht. Het vraagt om te erkennen dat er geen oplossingen zijn en dat is juist waar mannen het soms lastig mee hebben. Mannen willen na een verlies iets doen.
Wanneer is voor een man dan de grens bereikt van wat hij aankan? Mannen kunnen soms heel lang doorgaan en kloppen in veel gevallen pas laat aan bij hulpverlening. Lichamelijke klachten of problemen met werk staan op dat moment meestal op de voorgrond.
Wat ook niet betekent dat men moet proberen mannen een andere wijze van rouwen op te dringen. Men kan hen helpen met hun gevoelens om te gaan op een manier die voor hen comfortabel is. Men kan hen informatie geven over gevoelens en hen helpen om te gaan met het verdriet van hun vrouw of kinderen. Het is evengoed belangrijk dat vrouwen begrijpen dat ook mannen rouwen maar op een andere manier. Als ze kunnen erkennen dat verdriet ook kan uitgedrukt worden in lichamelijke inspanning en werken zal de uitnodiging om er over te praten misschien ook worden aanvaard.
SCHADUWVERDRIET
Mijn vader overleed vier jaar geleden rustig in zijn slaap. Wat ik me vooral herinner van de dag na zijn overlijden is het immense verdriet van de dame die lange tijd dagelijks voor hem had gezorgd in het rusthuis. Hij was geen makkelijk man maar op een of andere manier leek ze hem te kunnen bereiken met haar gulle lach en niet aflatend optimisme. De avond voordien was ze nog bij hem langs geweest voor ze zelf naar huis was gegaan. Zo zorgzaam waakte ze over hem. Hij leek toen rustig te slapen. En nu was hij haar ontglipt in de stilte van de nacht. Ze voelde zich ontzettend schuldig. Alsof ze dit had moeten zien aankomen. Ik probeerde haar te troosten met de gedachte dat het goed was zoals het gegaan was. Hij was vertrokken op zijn manier: met weinig woorden. Bij mij was zijn dood op dat moment nog niet helemaal doorgedrongen. Haar verdriet om deze man die ze slechts een paar jaar had gekend was niet te stuiten. Toen ik zo naast haar stond drong het tot me door dat dit gemis tussen zorgverlener en hulpbehoevende slechts zelden echt gezien werd.
En zo zijn er wel meerdere vormen van rouw die door de maatschappij als onbestaande of weinig betekenisvol worden gezien. Soms worden de rouwenden zelf niet voldoende erkend door de buitenwereld. Baby’s en kinderen rouwen ook op hun eigen manier bij het verlies van iemand die hen dierbaar was net als hoogbejaarden en mensen met een verstandelijke beperking.
Soms wordt verlies ook niet als dusdanig erkend. Mensen met een langdurende of chronische ziekte moeten in vele gevallen steeds opnieuw afstand nemen van brokjes zelfstandigheid. Soms komt er ook dat moment dat vrienden wegblijven of de partner vertrekt omdat hij of zij de situatie niet langer aankan.
En wie bepaalt hoe belangrijk de relatie tussen mensen en hun huisdier is? Voor vele oudere mensen is een dier vaak het enige wat hen rest op deze wereld. En met wie kan je het verdriet delen om het verlies van je huisdier?
Het verlies van iemand door vermissing is soms onmenselijk om te dragen. Niemand die weet wat er met de vermiste persoon is gebeurd. Afscheid nemen kan niet. Men blijft steeds hopen op een goede afloop. Soms tegen beter weten in. En in vele gevallen komt er nooit een antwoord.
Gezinnen vallen soms ook gewoon uit elkaar nadat een van de ouders is overleden. En dat betekent meteen ook de kleinkinderen en grootouders van elkaar gescheiden worden. Of er valt een ontslag dat op zijn beurt kan leiden tot gedwongen verlies van sociale status en een gedwongen verhuizing naar een andere onbekende buurt. Allemaal situaties die heel wat verborgen rouw in zich kunnen dragen.
Verlies heeft dan ook niet altijd met de dood te maken. Wie denkt er aan dat mensen rouwen als er een kind met een ernstige beperking wordt geboren of als je ongewenst kinderloos blijft.
Dit verborgen verlies noemt men ook wel schaduwrouw of stille rouw. Het is rouw die in de maatschappij niet gezien wordt of sociaal niet geaccepteerd wordt. Het is ook rouw die niet openlijk beleefd kan worden. Het niet erkennen van reacties als woede, onmacht, verdriet en schuld maakt dat die gevoelens alleen maar heftiger worden. De rouwende krijgt als het ware een verbod op zijn rouw en dus ook geen sociale steun. De pijn blijft veelal onder de oppervlakte sudderen en knagen tot het tot een uitbarsting komt naar aanleiding van ogenschijnlijke kleine onbelangrijke ervaringen zoals een geur of een muziek.
Heel veel verlies wordt in de verborgenheid meegenomen soms een leven lang. Erkenning is de motor van een gezond rouwproces en het niet erkennen van emotionele reacties maakt die gevoelens alleen maar heftiger.
ROUW EN WERK
Ondernemingen en organisaties zijn er in de eerste plaats op gericht resultaten en doelstellingen te behalen. Om die missie te realiseren hebben die organisaties en ondernemingen mensen nodig. En ieder mens komt met zijn eigen achtergrond en geschiedenis. Niet alleen nemen we onszelf mee naar het werk maar ook ons eigen verliesverhaal.
En organisaties rouwen dan misschien niet maar mensen wel. Dat maakt ook dat elke activiteit binnen een organisatie niet louter en alleen kan gericht zijn op resultaten. Eenvoudigweg omdat ondernemingen mensen nodig hebben om deze doelen te behalen en mensen zijn geen emotieloze machines.
De kans is groot dat je ooit in aanraking komt met verlies en verdriet op het werk. Een collega of cliënt ervaart een ingrijpend verlies of je brengt zelf je verdriet mee naar het werk. Maar ook de werksituatie zelf kan oorzaak zijn van verlies en rouw. Ontslag, een functiewijziging, een reorganisatie of fusie, pensionering zijn allemaal situaties die rouwreacties kunnen oproepen. Aandacht voor rouw is dus fundamenteel binnen ondernemingen en organisaties.
Verlies is vaak lastig om mee om te gaan voor veel mensen. Als collega van een rouwende word je geconfronteerd met je eigen kwetsbaarheden en weet je vaak niet hoe je best met de situatie omgaat. Uit hulpeloosheid ga je de rouwende uit de weg en zet hem zo ongewild in de kou. Of je geeft goedbedoelde adviezen. Op het moment dat iemand kwetsbaar bent, hakken zulke reacties er stevig in.
Voor een onderneming is het zo mogelijk nog lastiger. Vaak functioneren mensen die rouwen niet optimaal. En dat is lastig. Liefst zien we mensen die leven op de euforische bergen van succes. Verlies wordt gezien als een lastige verstoring. En te lang stilstaan bij verlies tijdverlies. Mensen die niet zeuren en doorgaan worden als moedig gezien.
Het lijkt misschien stoer om op het werk niet te praten over de slechte boodschap die je kreeg in het ziekenhuis, de echtscheiding die dreigt of over het overlijden van een goede vriend. Maar stilstaan bij verlies is wel verstandig. Niet voldoende verwerkte rouw is een belangrijke oorzaak van verzuim en vertrek van medewerkers.
Een goede ondersteuning van de rouwende binnen het bedrijf kan bijdragen aan de wederopbouw van zijn identiteit. Werk kan zorgen voor ritme en structuur. Toegewijde collega’s ondersteunen hun rouwende collega bij het vinden van hernieuwde controle, zelfvertrouwen en afleiding.
Ondernemingen hebben dus baat bij goede regelingen inzake verlies en rouw die op een positieve manier aandacht besteedt aan verlies- en rouwervaringen van werknemers. En dit geldt niet alleen voor HRM-diensten en leidinggevenden. Aandacht voor rouw is een thema die iedereen die in een onderneming werkt aangaat.
DE KRACHT VAN SCHRIJVEN
Er zijn van die dagen dat je nood hebt aan rust, ruimte en ordening. En dan kan je met vrienden gaan praten of een cursus gaan volgen. Maar je kunt ook lekker in de zetel nestelen en gaan schrijven.
Mensen hebben verhalen nodig om grip te krijgen op de gebeurtenissen in hun leven. Een verhaal helpt je om te gaan met wat er speelt en er betekenis aan te geven. In die zin kunnen de verhalen die we vertellen over onszelf helend zijn. Soms merk je dat je na een tijd gaat vastzitten in zo een verhaal. Het werkt niet meer. Dat gebeurt als je steeds hetzelfde verhaal vertelt en niet meer openstaat voor nieuwe invalshoeken. Het heeft je ooit geholpen om te gaan met een moeilijke situatie maar het dient je niet langer. Nu is het verhaal een rem geworden op de groei in je leven.
Dan is het tijd om tot nieuwe inzichten te komen. Schrijven kan hierbij helpen. Door deze verhalen kritisch te bevragen kan je een nieuw verhaal gaan schrijven. De lege pagina voor je is als het ware een spiegel. Je komt oog in oog te staan met je eigen overtuigingen en twijfels maar ook met je diepste gedachten en drijfveren. Schrijven ordent en zet de dingen voor je op een rijtje. Zo ontstaat overzicht en kun je kijken naar wat er nu speelt en wat er ooit was. Je krijgt inzicht in oorzaken en gevolgen. Er vormt zich een beeld van wat jou en anderen beweegt. Zo ontstaat er weer ruimte en de mogelijkheid je eigen verantwoordelijkheid op te nemen. Op die manier kun je gebeurtenissen achter je laten waar nodig en nieuwe keuzes maken in je leven.
Schrijven brengt je in beweging, letterlijk en figuurlijk. Iets in woorden vatten en opschrijven geeft helderheid waar het eerst troebel was. Piekeren maakt de boel vaak alleen maar meer verwarrend. Het schrijven zorgt voor overzicht en voor inzicht in wat je wilt. Maar ook in wat je niet meer wilt en wat je nodig hebt. Door dit aan het papier toe te vertrouwen en te lezen kun je er niet meer omheen.
Zodra je iets opschrijft kun je ook onmiddellijk proeven of het al dan niet de waarheid is. Indien dit niet het geval is zul je weerstand voelen. Op die manier kan je al schrijvend steeds een laagje dieper gaan tot je uiteindelijk aankomt bij de voor jou onmiskenbare waarheid. Zo helpt schrijven je om jezelf uit te spreken. Je neemt jezelf en je behoeften meer serieus waardoor je gezondere keuzes zal maken en makkelijker in actie komt.
Schrijven zorgt voor overzicht, inzicht en uitzicht.
Ga zitten. Beluister jezelf. En schrijf.
INNERLIJKE STILTE
Geef mij stilte en ik zal de nacht trotseren.
Kahlil Gibran
Ons dagelijks leven is druk en hectisch. Er is de niet aflatend stroom aan informatie komende van allerhande media. Taken die zich opstapelen. Altijd maar nieuwe deadlines. Het is nooit goed genoeg. We willen heel veel gedaan krijgen in korte tijd. En daar doorheen warrelen dan ook nog eens onze eigen gedachten die nooit ophouden. Door al die onrust is er weinig of geen ruimte meer voor ‘innerlijke stilte’. De stilte van het eventjes niet-doen en niet-denken. En toch is die innerlijke stilte voor je geest net zo essentieel als slaap voor je lichaam.
Ondanks het drukke bestaan vinden veel mensen stilte toch wel belangrijk. Omdat ze instinctief aanvoelen dat ze rust en stilte nodig hebben om te ontspannen. Om te kunnen opladen en om na te denken. Het bewust inbouwen van rust werkt op lange termijn ook positief door op creativiteit en concentratie. Met behulp van stilte kun je evenwicht herstellen in de krankzinnige, chaotische wereld waarin we leven. Stilte kan je de ruimte geven die je nodig hebt om je lichaam en je geest te ontspannen. Geregeld stilte ervaren heeft grote invloed op de snelheid waarmee onze hersenen nieuwe cellen aanmaken. Hoe stiller, hoe sneller dat proces verloopt. We komen in stilte tot een rijkere gedachtewereld.
We weten allemaal wat stilte betekent. Maar hoeveel mensen hebben de stilte al echt ervaren? Overal om je heen is er constant geluid. De stilte is in onze beleving dan ook veel meer dan het eenvoudigweg afwezig zijn van geluid. Zo is stilte een wezenlijk element van de natuur. En toch is de natuur nooit echt stil. Alleen zijn het andere geluiden: het ruisen van een beek, het gezang van een vogel in de vroege ochtend of het getik van de regen. Desondanks kunnen velen onder ons in de natuur de stilte daadwerkelijk ervaren. We associëren stilte dan met iets wat heilzaam, bijzonder, eerbiedig of zelfs heilig is. Een bron van diepe kracht die wordt gekenmerkt door rust, kalmte en vrede.
De stilte in jezelf ervaren is het ervaren van jezelf en alles om je heen, helemaal zoals het is. En zonder hier allerlei gedachten aan te wijden of afgeleid te worden door externe prikkels. Je zou het kunnen omschrijven als een staat van leegte waar je persoonlijkheid er even niet toe doet. Daardoor komt er ruimte voor andere, diepere gewaarwordingen.
Wat betekent stilte voor jou?
Op welke gebieden wil je meer rust ervaren?
Welke plekken in de natuur geven je rust?
ONTROMMELEN IS ENERGIE WEER LATEN STROMEN
“Schoonheid is de naam van iets dat niet bestaat.
En die ik aan de dingen geef in ruil voor het genot dat zij mij geven.
F. Pessoa”
Dingen verzamelen is waarschijnlijk een heel oud instinct. We bereiden ons constant voor op barre tijden. Het geeft ons een gevoel van veiligheid. Spullen hebben voor ons allemaal een bepaalde waarde. En ooit gaan we met al die dingen nog wel iets doen. Heel misschien dan.
Nu is opruimen eigenlijk ook wel een heel dankbaar proces. Je komt soms zaken tegen die je al lang was vergeten. En daar zijn zeker voorwerpen bij die je meteen een glimlach op je gezicht geven. Andere dingen roepen misschien juist herinneringen op aan minder leuke periodes in je leven. Je herbeleeft als het ware al de emoties die je ooit aan al die dingen hebt gekoppeld. En misschien is dat ook de reden is dat mensen liever niet meer omkijken naar al die oude spullen. De waarheid is gewoon dat veel van die dingen in de loop van de jaren overbodig zijn geworden en eenvoudigweg niet meer bij je passen.
Door op te ruimen geef je een signaal dat je vooruit wil komen in het leven. Zo niet blijft alles letterlijk op zijn plek liggen. Er verandert dan helemaal niets en dat maakt ook dat je niet toekomt aan het leven dat je zou willen leiden. Door fysiek op te ruimen leer je dingen mentaal los te laten. Het verleden en de emoties die daarbij horen laat je daarmee los. Je laat nieuwe gezonde energie toe en laat deze weer stromen.
Het klinkt natuurlijk eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Oude foto’s van vroeger, kinderspeelgoed en bezittingen van overleden dierbaren, ze hebben allemaal een verhaal en daarom willen we ze graag bewaren. Misschien is het toch goed om af te toe te kijken wat er echt van betekenis is en waarom dat zo is. Bij alles wat ook maar enige emotionele waarde heeft kun je heel eventjes je ogen sluiten en voelen wat voor emotie bij dit voorwerp hoort. Als het een goed gevoel is, kun je gewoon niets doen en glimlachen om de leuke herinneringen die er bij horen. Als het een wat minder leuk gevoel is kun je er heel even stilstaan. En misschien realiseer je dan dat je niet langer die persoon bent van die herinnering. Je bent ondertussen veranderd en je beseft dat die nare periode achter je ligt.
Spullen van mensen die je dierbaar zijn geweest hoef je ook niet allemaal bij te houden. Je vergeet iemand niet door zijn spullen weg te doen. De herinnering aan iemand koesteren kan evengoed door een lied, een geur of een mooie tekst. Je kan ook er voor kiezen om een of twee mooie dingen bewaren en die een prominent plekje te geven in je huis.
Herinneringen die echt belangrijk zijn voor jou kan je in een mooie doos stoppen. Een oude klasfoto van vroeger, een tekening van je kindje of een cadeautje van een vriendin. Overloop ze regelmatig om te kijken of alles wat je erin gestopt hebt nog steeds noodzakelijk is. Je hoeft namelijk niet altijd meteen te beslissen. Herinneringen hebben wat tijd nodig. Je kunt later nog altijd bekijken of het voorwerp zijn plekje in de doos verdient of niet. Of maak een foto van je dierbaarste herinneringen en plak die in een boek of steek ze in een fotolijstje. En geef ze op die manier een mooie plek in het heden op een kast of een tafeltje. Zo maken herinneringen bewust deel van jouw toekomst en blijven ze niet in het verleden rondslingeren.