Dingen verzamelen is waarschijnlijk een heel oud instinct. We bereiden ons constant voor op barre tijden. Het geeft ons een gevoel van veiligheid. Spullen hebben voor ons allemaal een bepaalde waarde. En ooit gaan we met al die dingen nog wel iets doen. Heel misschien dan.
Nu is opruimen eigenlijk ook wel een heel dankbaar proces. Je komt soms zaken tegen die je al lang was vergeten. En daar zijn zeker voorwerpen bij die je meteen een glimlach op je gezicht geven. Andere dingen roepen misschien juist herinneringen op aan minder leuke periodes in je leven. Je herbeleeft als het ware al de emoties die je ooit aan al die dingen hebt gekoppeld. En misschien is dat ook de reden is dat mensen liever niet meer omkijken naar al die oude spullen. De waarheid is gewoon dat veel van die dingen in de loop van de jaren overbodig zijn geworden en eenvoudigweg niet meer bij je passen.
Door op te ruimen geef je een signaal dat je vooruit wil komen in het leven. Zo niet blijft alles letterlijk op zijn plek liggen. Er verandert dan helemaal niets en dat maakt ook dat je niet toekomt aan het leven dat je zou willen leiden. Door fysiek op te ruimen leer je dingen mentaal los te laten. Het verleden en de emoties die daarbij horen laat je daarmee los. Je laat nieuwe gezonde energie toe en laat deze weer stromen.
Het klinkt natuurlijk eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Oude foto’s van vroeger, kinderspeelgoed en bezittingen van overleden dierbaren, ze hebben allemaal een verhaal en daarom willen we ze graag bewaren. Misschien is het toch goed om af te toe te kijken wat er echt van betekenis is en waarom dat zo is. Bij alles wat ook maar enige emotionele waarde heeft kun je heel eventjes je ogen sluiten en voelen wat voor emotie bij dit voorwerp hoort. Als het een goed gevoel is, kun je gewoon niets doen en glimlachen om de leuke herinneringen die er bij horen. Als het een wat minder leuk gevoel is kun je er heel even stilstaan. En misschien realiseer je dan dat je niet langer die persoon bent van die herinnering. Je bent ondertussen veranderd en je beseft dat die nare periode achter je ligt.
Spullen van mensen die je dierbaar zijn geweest hoef je ook niet allemaal bij te houden. Je vergeet iemand niet door zijn spullen weg te doen. De herinnering aan iemand koesteren kan evengoed door een lied, een geur of een mooie tekst. Je kan ook er voor kiezen om een of twee mooie dingen bewaren en die een prominent plekje te geven in je huis.
Herinneringen die echt belangrijk zijn voor jou kan je in een mooie doos stoppen. Een oude klasfoto van vroeger, een tekening van je kindje of een cadeautje van een vriendin. Overloop ze regelmatig om te kijken of alles wat je erin gestopt hebt nog steeds noodzakelijk is. Je hoeft namelijk niet altijd meteen te beslissen. Herinneringen hebben wat tijd nodig. Je kunt later nog altijd bekijken of het voorwerp zijn plekje in de doos verdient of niet. Of maak een foto van je dierbaarste herinneringen en plak die in een boek of steek ze in een fotolijstje. En geef ze op die manier een mooie plek in het heden op een kast of een tafeltje. Zo maken herinneringen bewust deel van jouw toekomst en blijven ze niet in het verleden rondslingeren.