DE KRACHT VAN SCHRIJVEN
Er zijn van die dagen dat je nood hebt aan rust, ruimte en ordening. En dan kan je met vrienden gaan praten of een cursus gaan volgen. Maar je kunt ook lekker in de zetel nestelen en gaan schrijven.
Mensen hebben verhalen nodig om grip te krijgen op de gebeurtenissen in hun leven. Een verhaal helpt je om te gaan met wat er speelt en er betekenis aan te geven. In die zin kunnen de verhalen die we vertellen over onszelf helend zijn. Soms merk je dat je na een tijd gaat vastzitten in zo een verhaal. Het werkt niet meer. Dat gebeurt als je steeds hetzelfde verhaal vertelt en niet meer openstaat voor nieuwe invalshoeken. Het heeft je ooit geholpen om te gaan met een moeilijke situatie maar het dient je niet langer. Nu is het verhaal een rem geworden op de groei in je leven.
Dan is het tijd om tot nieuwe inzichten te komen. Schrijven kan hierbij helpen. Door deze verhalen kritisch te bevragen kan je een nieuw verhaal gaan schrijven. De lege pagina voor je is als het ware een spiegel. Je komt oog in oog te staan met je eigen overtuigingen en twijfels maar ook met je diepste gedachten en drijfveren. Schrijven ordent en zet de dingen voor je op een rijtje. Zo ontstaat overzicht en kun je kijken naar wat er nu speelt en wat er ooit was. Je krijgt inzicht in oorzaken en gevolgen. Er vormt zich een beeld van wat jou en anderen beweegt. Zo ontstaat er weer ruimte en de mogelijkheid je eigen verantwoordelijkheid op te nemen. Op die manier kun je gebeurtenissen achter je laten waar nodig en nieuwe keuzes maken in je leven.
Schrijven brengt je in beweging, letterlijk en figuurlijk. Iets in woorden vatten en opschrijven geeft helderheid waar het eerst troebel was. Piekeren maakt de boel vaak alleen maar meer verwarrend. Het schrijven zorgt voor overzicht en voor inzicht in wat je wilt. Maar ook in wat je niet meer wilt en wat je nodig hebt. Door dit aan het papier toe te vertrouwen en te lezen kun je er niet meer omheen.
Zodra je iets opschrijft kun je ook onmiddellijk proeven of het al dan niet de waarheid is. Indien dit niet het geval is zul je weerstand voelen. Op die manier kan je al schrijvend steeds een laagje dieper gaan tot je uiteindelijk aankomt bij de voor jou onmiskenbare waarheid. Zo helpt schrijven je om jezelf uit te spreken. Je neemt jezelf en je behoeften meer serieus waardoor je gezondere keuzes zal maken en makkelijker in actie komt.
Schrijven zorgt voor overzicht, inzicht en uitzicht.
Ga zitten. Beluister jezelf. En schrijf.
INNERLIJKE STILTE
Geef mij stilte en ik zal de nacht trotseren.
Kahlil Gibran
Ons dagelijks leven is druk en hectisch. Er is de niet aflatend stroom aan informatie komende van allerhande media. Taken die zich opstapelen. Altijd maar nieuwe deadlines. Het is nooit goed genoeg. We willen heel veel gedaan krijgen in korte tijd. En daar doorheen warrelen dan ook nog eens onze eigen gedachten die nooit ophouden. Door al die onrust is er weinig of geen ruimte meer voor ‘innerlijke stilte’. De stilte van het eventjes niet-doen en niet-denken. En toch is die innerlijke stilte voor je geest net zo essentieel als slaap voor je lichaam.
Ondanks het drukke bestaan vinden veel mensen stilte toch wel belangrijk. Omdat ze instinctief aanvoelen dat ze rust en stilte nodig hebben om te ontspannen. Om te kunnen opladen en om na te denken. Het bewust inbouwen van rust werkt op lange termijn ook positief door op creativiteit en concentratie. Met behulp van stilte kun je evenwicht herstellen in de krankzinnige, chaotische wereld waarin we leven. Stilte kan je de ruimte geven die je nodig hebt om je lichaam en je geest te ontspannen. Geregeld stilte ervaren heeft grote invloed op de snelheid waarmee onze hersenen nieuwe cellen aanmaken. Hoe stiller, hoe sneller dat proces verloopt. We komen in stilte tot een rijkere gedachtewereld.
We weten allemaal wat stilte betekent. Maar hoeveel mensen hebben de stilte al echt ervaren? Overal om je heen is er constant geluid. De stilte is in onze beleving dan ook veel meer dan het eenvoudigweg afwezig zijn van geluid. Zo is stilte een wezenlijk element van de natuur. En toch is de natuur nooit echt stil. Alleen zijn het andere geluiden: het ruisen van een beek, het gezang van een vogel in de vroege ochtend of het getik van de regen. Desondanks kunnen velen onder ons in de natuur de stilte daadwerkelijk ervaren. We associëren stilte dan met iets wat heilzaam, bijzonder, eerbiedig of zelfs heilig is. Een bron van diepe kracht die wordt gekenmerkt door rust, kalmte en vrede.
De stilte in jezelf ervaren is het ervaren van jezelf en alles om je heen, helemaal zoals het is. En zonder hier allerlei gedachten aan te wijden of afgeleid te worden door externe prikkels. Je zou het kunnen omschrijven als een staat van leegte waar je persoonlijkheid er even niet toe doet. Daardoor komt er ruimte voor andere, diepere gewaarwordingen.
Wat betekent stilte voor jou?
Op welke gebieden wil je meer rust ervaren?
Welke plekken in de natuur geven je rust?
ONTROMMELEN IS ENERGIE WEER LATEN STROMEN
Dingen verzamelen is waarschijnlijk een heel oud instinct. We bereiden ons constant voor op barre tijden. Het geeft ons een gevoel van veiligheid. Spullen hebben voor ons allemaal een bepaalde waarde. En ooit gaan we met al die dingen nog wel iets doen. Heel misschien dan.
Nu is opruimen eigenlijk ook wel een heel dankbaar proces. Je komt soms zaken tegen die je al lang was vergeten. En daar zijn zeker voorwerpen bij die je meteen een glimlach op je gezicht geven. Andere dingen roepen misschien juist herinneringen op aan minder leuke periodes in je leven. Je herbeleeft als het ware al de emoties die je ooit aan al die dingen hebt gekoppeld. En misschien is dat ook de reden is dat mensen liever niet meer omkijken naar al die oude spullen. De waarheid is gewoon dat veel van die dingen in de loop van de jaren overbodig zijn geworden en eenvoudigweg niet meer bij je passen.
Door op te ruimen geef je een signaal dat je vooruit wil komen in het leven. Zo niet blijft alles letterlijk op zijn plek liggen. Er verandert dan helemaal niets en dat maakt ook dat je niet toekomt aan het leven dat je zou willen leiden. Door fysiek op te ruimen leer je dingen mentaal los te laten. Het verleden en de emoties die daarbij horen laat je daarmee los. Je laat nieuwe gezonde energie toe en laat deze weer stromen.
Het klinkt natuurlijk eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Oude foto’s van vroeger, kinderspeelgoed en bezittingen van overleden dierbaren, ze hebben allemaal een verhaal en daarom willen we ze graag bewaren. Misschien is het toch goed om af te toe te kijken wat er echt van betekenis is en waarom dat zo is. Bij alles wat ook maar enige emotionele waarde heeft kun je heel eventjes je ogen sluiten en voelen wat voor emotie bij dit voorwerp hoort. Als het een goed gevoel is, kun je gewoon niets doen en glimlachen om de leuke herinneringen die er bij horen. Als het een wat minder leuk gevoel is kun je er heel even stilstaan. En misschien realiseer je dan dat je niet langer die persoon bent van die herinnering. Je bent ondertussen veranderd en je beseft dat die nare periode achter je ligt.
Spullen van mensen die je dierbaar zijn geweest hoef je ook niet allemaal bij te houden. Je vergeet iemand niet door zijn spullen weg te doen. De herinnering aan iemand koesteren kan evengoed door een lied, een geur of een mooie tekst. Je kan ook er voor kiezen om een of twee mooie dingen bewaren en die een prominent plekje te geven in je huis.
Herinneringen die echt belangrijk zijn voor jou kan je in een mooie doos stoppen. Een oude klasfoto van vroeger, een tekening van je kindje of een cadeautje van een vriendin. Overloop ze regelmatig om te kijken of alles wat je erin gestopt hebt nog steeds noodzakelijk is. Je hoeft namelijk niet altijd meteen te beslissen. Herinneringen hebben wat tijd nodig. Je kunt later nog altijd bekijken of het voorwerp zijn plekje in de doos verdient of niet. Of maak een foto van je dierbaarste herinneringen en plak die in een boek of steek ze in een fotolijstje. En geef ze op die manier een mooie plek in het heden op een kast of een tafeltje. Zo maken herinneringen bewust deel van jouw toekomst en blijven ze niet in het verleden rondslingeren.