ALS JE LICHAAM MEE GAAT ROUWEN

Van alle aspecten van rouw is er iets wat mensen eigenlijk helemaal niet verwachten en dat is dat rouw ook fysieke problemen kan veroorzaken. Veel mensen zijn soms geschrokken hoe intens en divers al die emoties zijn binnen een rouwproces en die emoties duiken ook haast onmiddellijk op. Fysieke reacties daarentegen komen heel onverwacht en voelen als een extra belasting bovenop al de praktische en emotionele aspecten van rouwen.

Toch maken die fysieke problemen in vele gevallen gewoon onderdeel uit van een normaal rouwproces. Ongemakken als vermoeidheid, pijn en veranderingen in eetpatronen kunnen er allemaal onderdeel van uitmaken. Wat niet betekent dat je fysieke symptomen niet moet negeren als ze na een tijdje niet over gaan of slechter worden doorheen de tijd en als je voelt dat je helemaal niet meer functioneert.  Maar over wat spreken we dan?

Vermoeidheid

Je voelt je de hele dag uitgeput en je zou liefst op elk moment van de dag een dutje doen. En als je dan probeert te slapen, lukt het misschien helemaal en lig je gewoon te draaien in je bed. Iets wat de hele situatie niet beter maakt. Of je slaapt net heel veel en toch voel je je constant moe door al de emoties die je de hele dag overspoelen.  

Spierpijn

Veel mensen ervaren spierpijn, in die mate dat het soms voelt als griep. Je ervaart het gewicht van de constante stress, je bent moe, je slaapt weinig en je lichaam is gespannen. Ga niet je heil niet zoeken in een of andere vorm van verdoving wanneer de pijn toeneemt maar kijk of er alternatieven zijn om te ontspannen.

Druk op de borstkas en ademnood

Het kan het gevolg zijn van angst maar ook van een cardiologisch probleem. Een doktersbezoek kan in dit geval zeker geen kwaad.

Hoofdpijn

Stress is de grootste veroorzaker van hoofdpijn en rouw is een immense stressfactor in het leven.

Vergeetachtigheid

Rouwenden vertellen ook dat het lijkt alsof ze niets meer kunnen onthouden. Van het verlies van sleutels naar het missen van afspraken. Alsof je ineens in een nieuwe periode van je leven komt te staan waar niets meer evident is en je de grip op je leven langzaam kwijt raakt.

Focus verliezen

Het is bijna onmogelijk om de focus te houden als je onder stress leeft verstrooid bent en constant afgeleid bent of als je dagelijks worstelt met vermoeidheid en hoofdpijn.

Je kunt voelen dat je langzaam uitzoomt in vergaderingen, klassen en gesprekken. Eigenlijk zowat overal. Soms ben je gewoon afgeleid door herinneringen of door je eigen gedachten in deze moeilijke periode.

Problemen met eetgewoonten en een spijsvertering die niet echt meewil

Misschien heb je maar weinig zin gehad om te eten of misschien ga je nooit meer naar het restaurant. Of ben je juist merkelijk meer gaan eten. Veranderingen in eetpatronen zijn heel normaal wanneer je rouwt. En zelf al eet je nog steeds net hetzelfde, het kan zijn dat je spijsvertering niet echt naar behoren werkt of je niet echt lekker voelt na een maaltijd.

Vlugger ziek worden

Stress en rouw hebben een negatieve invloed op je immuunsysteem en vooral als je al wat ouder bent.

Je slaap verbeteren, weer op regelmatige basis eten en leren omgaan met stress kan voorkomen dat je vlug ziek wordt. Vergeet ook niet dat een dokter hierbij hulp kan bieden. Wacht ook niet te lang om hulp te zoeken als het niet alleen lukt.