We brengen heel veel tijd door met onze collega’s. Ze zijn verweven in ons leven, elke dag weer opnieuw. We werken samen, lachen samen, klagen soms met elkaar en over elkaar, we delen successen en faalervaringen. We beschouwen ze als vrienden en soms als een deel van de familie. En toch voelen we niet het recht om te rouwen als een collega er plots niet meer is.
Collega’s worden niet altijd erkend voor de belangrijke rol die ze in ons leven spelen en zo worden we ook niet altijd gezien in ons verdriet als ze er op een dag niet meer zijn. Onze naaste omgeving weet waarschijnlijk dat we een collega zijn verloren, hun familie en vrienden kennen we meestal niet echt. Het is dan ook onduidelijk of verwarrend hoe betrokken we mogen zijn bij de begrafenis of herdenkingsdienst. En als we niet samen met de andere collega’s kunnen of mogen rouwen voelt het misschien ook als heel eenzaam. Werkgevers staan ook nog niet altijd open om rouw een plek te geven op de werkvloer. De werkvloer is immers een plaats om productief te zijn, niet om tranen te laten vloeien.
Onze maatschappij is niet ook niet echt meer vertrouwd met de dood. Het is dan ook niet verwonderlijk dat managers en de personeelsdienst zich soms compleet verloren voelen in de ondersteuning van rouwende collega’s. En heel waarschijnlijk rouwen ze zelf ook. Dat betekent niet dat rouw op de werkvloer niet mogelijk is. Misschien moeten we gewoon ook op dit vlak meer proactief en creatief zijn. Een paar tips.
Het verlies erkennen Rouwen op de werkvloer kan vreemd en onnatuurlijk aanvoelen. De impact van het overlijden van een collega (h)erkennen maakt dat iedereen zich veilig kan voelen om zijn gevoelens te uiten.
Organiseer een rouwgroep Laat een professionele rouwcounselor een rouwgroep organiseren binnen het bedrijf voor korte tijd. Rouwgroepen kunnen ook door het personeel zelf worden georganiseerd. Kan het niet tijdens het werk, organiseer het dan voor of na de werkuren of tijdens de lunch.
Doe iets voor de familie Voor veel mensen is het belangrijk om bloemen te sturen naar de familie. Maak een plan als onderneming om dit structureel te doen. Als organisatie is het veel eenvoudiger op alle vlakken om iets te sturen zeker als het kan met de steun van het management.
Bloemen sturen ligt voor de hand maar er zijn andere opties:
Laat een kaart circuleren zodat iedereen zijn woorden van steun en medeleven kan neerschrijven.
Maak een herdenkingsboek voor de familie en laat collega’s herinneringen en bijzondere momenten delen.
Verzamel foto’s van evenementen op het werk die de familie mogelijk niet in bezit heeft.
Doe een gift voor het goede doel waar de overleden collega mee verbonden was.
Woon de begrafenis bij Collega’s kunnen zich onzeker voelen over het feit of ze al dan niet de begrafenis of herdenkingsdienst kunnen bijwonen. Voor een bedrijf is het belangrijk dat er een duidelijke politiek is over het bijwonen van een dienst tijdens de werkuren. Belangrijk is om hierbij ook aan carpoolen of georganiseerd vervoer te denken.
Veel werkplekken kunnen niet zo maar sluiten voor een paar uur. In dat geval, is het aangewezen om vrijwilligers te zoeken die het werk even zullen overnemen. Mensen die niet zo dicht stonden bij de overleden collega of die niet willen deelnemen aan de herdenkingsdienst. Laat deze mensen ook zeker weten dat je het op prijs stelt dat ze dit willen doen voor anderen.
Creëer een herdenkingsmoment of -plek binnen het bedrijf Niet iedereen kan deelneem aan de herdenkingsdienst, veelal om logistieke redenen. En ook al zijn mensen wel aanwezig geweest, iets tastbaar doen op de werkplaats kan ook belangrijk zijn. Een kleine herdenkingsdienst waar mensen herinneringen kunnen delen kan helend zijn. Een herdenkingsplaat, een boom planten, een vergaderzaal naar hem of haar vernoemen of gewoon een prikbord ophangen waar dingen gedeeld kunnen worden, zijn allemaal mogelijke opties die eenvoudig te realiseren zijn en helend kunnen werken.