Als je rouwt, kan je het gevoel hebben alsof er niets meer is waar je nog controle over hebt. En dan is het slechts een kleine stap naar een gevoel van totale hulpeloosheid of hopeloosheid. Ons brein, dat ons maar al te graag wil beschermen tegen pijn, focust voornamelijk op het negatieve, het beangstigende in de hoop dat het ons op die manier kan beschermen tegen dreigend gevaar. Rouw kan een totale verwoesting in ons leven brengen, ons brein doet op zo een moment nog harder zijn best om stress en angst te detecteren. In een poging ons mentaal te beschermen van nog meer lijden, gaat ons brein helemaal focussen op iets dat buiten ons controle is of buiten onze controle dreigt te gaan. Het vraagt van ons dan ook een grote inspanning om een mentale shift te maken en dat is meestal niet eenvoudig op een moment dat we een andere, meer positieve manier van denken juist hard nodig hebben.
Onderzoek toont aan dat een gevoel van controle, hoe klein ook, een impact kan hebben op ons gevoel van welzijn. Misschien goed om even stil te staan bij de volgende vragen op momenten dat het leven voelt alsof je hele wereld op instorten staat.
Zelf indien er helemaal niets zou wijzigen in mijn leven, wat is dat ene ding dat ik kan doen om toch weer hoopvol te zijn of even kan glimlachen deze week?
We focussen ons veelal op het fixen van de dingen om ons heen. We willen zo graag dat de wereld of de anderen rondom ons anders zouden zijn. Neem diep adem en accepteer dat dit nu jouw wereld is, hoe moeilijk dat ook voelt. Zoek naar dat ene positieve ding dat je zou kunnen doen of die ene positieve ervaring ook al blijft alles en iedereen exact dezelfde.
Zal ik iets lekkers eten, een wandeling maken, een dutje doen of doe ik het gewoon allemaal?
Het klinkt misschien wat simpel maar onze fysieke conditie kan een positieve invloed hebben op onze mentale staat. Een grijze wereld kan zwart lijken wanneer je moe bent, honger of dorst hebt. Jezelf er aan herinneren dat je iets moet doen aan je fysieke conditie wanneer je een emotioneel gevecht aan het leveren bent, is heel eenvoudig helpend.
Wat is dat ene ding dat ik nu doe en dat helpend is? En wat is dat ene ding dat juist schadelijk is nu?
Met een kritisch blik kijken naar je eigen gedrag is niet altijd eenvoudig. Maar onderzoeken waarom je iets doet is ongelofelijk belangrijk. Gedrag kan een invloed hebben op je mentale gesteldheid, op een positieve of negatieve manier. Eens je meer duidelijkheid hebt over je wat je doet en waarom, zal je makkelijker manieren vinden om schadelijk gedrag te veranderen en helpende dingen te versterken.
Indien het mijn beste vriend zou overkomen, wat zou ik hem of haar vertellen?
Onze mogelijkheden om te kijken in onze huidige situatie is soms vertroebeld door de tornado van emoties die over ons heen waaien. Het is verbazingwekkend welke nieuwe inzichten er kunnen ontstaan in je brein wanneer je je gaat inbeelden hoe het zou zijn als iemand die je lief hebt in jouw schoenen zou staan.
Wat was deze week even stil bij een positieve ontmoeting of een klein moment van geluk de voorbije week?
Dankbaarheid is een krachtig instrument. Het is geen laagje suikerpoeder of ontkenning van je pijn. Het zegt dat er, naast je pijn, nog steeds dingen zijn om dankbaar voor te zijn. Forceer jezelf om toch dat moment van dankbaarheid of vreugde te vinden, hoe klein ook.
Weet iemand dat ik hard aan het vechten ben?
In veel gevallen, is het antwoord gewoon ‘neen’. We verbergen onze emoties voor heel veel redenen. Je hebt ook totaal geen controle over andere mensen. Maar jij hebt wel controle over het feit of je ze wil laten weten dat je aan het vechten bent en dat je hen gaat vertellen wat je nu nodig hebt.
Is het al weer middag en heb ik vandaag een douche genomen?
Een dagje gewoon in je pyjama lummelen in huis kan ontzettend goed voelen. Maar op momenten dat je je niet zo lekker voelt en dat je het idee hebt dat heel het universum tegen je is, kan in nachtkleding blijven rondlopen de dingen nog erger maken. Probeer het en ga onder de douche staan! Het ergste dat kan gebeuren is dat het niet helpt om je beter te voelen maar je bent dan alvast schoon.
Heb ik mezelf vandaag al liefdevolle aandacht gegeven?
Liefdevolle aandacht is een eenvoudige manier om zacht te zijn naar jezelf toe. Onze gedachten kunnen soms zo hard naar het negatieve neigen. Dit is geen poging om negatieve gedachten te omzeilen of te ontkennen, het is een manier om jezelf vriendelijkheid te gunnen. Wens jezelf kalmte, rust, vrede, geluk. We kunnen niet alles controleren wat rondom ons gebeurt, we kunnen zelf onze gedachten niet echt controleren maar we kunnen een inspanning doen om onszelf positieve gedachten te sturen.