DIEREN WIJZEN ONS DE WEG OOK IN TIJDEN VAN ROUW

tumblr_o7n6pwQWiD1teue7jo1_1280.jpg

Het menselijk brein bestaat uit drie lagen. De buitenste en grootste laag, de neocortex, stelt je in staat om te leren, te onthouden en te analyseren. Onder deze grote hersenen ligt het limbische systeem, het ‘zoogdierenbrein’, dat betrokken is bij emoties. Het derde (en oudste) gedeelte ‘het ‘reptielenbrein’ maakt bepaalde gedragingen tot een automatisme. De oudste twee lagen van de hersenen - het limbische- en reptielenbrein - functioneren onbewust. Reptielen en lagere zoogdieren reageren instinctmatig. Pas miljoenen jaren later is de neocortex ontstaan. Op zich een zeer positieve ontwikkeling maar er is een keerzijde aan de medaille. Eén van de nadelen van ons ontwikkelde vergrootte brein is dat we het risico lopen vast te komen zitten in onze gedachten en projecties. Wij zijn als mens – in tegenstelling tot dieren waarbij dit deel van de hersenen een stuk minder ontwikkeld is – in staat schokkende ervaringen te herbeleven en deze zelfs in onze beleving te ervaren nog voor ze zich hebben voorgedaan.

Dit betekent dat we in staat zijn louter op basis van gedachten stresshormonen aan te maken, dus zonder dat een gebeurtenis in de werkelijkheid plaats vindt. De neocortex maakt namelijk geen verschil tussen wat het in realiteit ziet en wat het zich herinnert. En voor het brein geldt: des te vaker wij een gedachte toelaten, des te groter en uitgebreider de neurale verbindingen in ons brein worden. Het worden ingesleten patronen waardoor wij op termijn deze herinnering nog makkelijker en levendiger kunnen ophalen.

Dieren hebben een minder ontwikkelde neocortex en zijn daarom minder in staat herinneringen op te halen. Ze leven in het nu en doen wat ze op dit moment goed achten voor hun welzijn.  We kunnen dus heel wat van hen leren als het over zelfzorg gaat en dat is wat we nodig hebben in tijden dat rouw veel vergt van ons niet alleen emotioneel maar ook fysiek.

Leef in het moment
Probeer bewust en alleen bezig te zijn met één ding zonder jezelf te laten afleiden door allerhande externe prikkels. Gebruik je zintuigen. Door een sterke focus op je zintuigen zit je meer in het moment en ben je minder gefocust op wat is geweest en wat nog moet komen. Wat ruik je op dit moment? Wat proef je? Hoe voel je je? Wat zie je? Door hierop te letten, ben je gelijk in het nu.

Luister naar je intuïtie
Dieren vertrouwen voornamelijk op hun instinct en reageren onmiddellijk op signalen uit de omgeving. Ze vertrouwen daarbij op hun instinct en handelen daar naar. Wij zijn geneigd alles verstandelijk te beredeneren, waardoor we vaak voorbij gaan aan de belangrijke informatie die onze zintuigen ons geven. Als je durft meer te vertrouwen op je instincten, creëer je ruimte zodat andere mogelijkheden zich kunnen ontplooien.

Plan dagelijks rustmomenten in
Veel mensen proppen hun dagen vol met activiteiten. De mate waarin we tegenwoordig stress ervaren, is buiten proportie. Het opent de deur voor mentale en/of lichamelijke klachten. Dieren nemen regelmatig de tijd om te rusten en zich te ontspannen. Ze gaan zuinig om met hun energie en nemen na een periode van stress genoeg tijd om weer tot rust te komen. 

Luister naar je lichaam
Een dier eet en drinkt alleen wat het nodig heeft. Het slaapt als zijn lichaam daar om vraagt. Wij luisteren vaak te weinig naar de signalen van het lichaam waardoor we geneigd zijn om te veel te eten en te drinken. En we ontzeggen ons vaak de slaap die we zo nodig hebben. Beter luisteren naar je lichaam is de sleutel tot een beter welzijn.

Loslaten van normen over goed en fout
Dieren richten zich op wat echt belangrijk is: het vinden van voedsel, gezond blijven, rusten, zich voortplanten en zorgen voor hun jongen. Zij vragen zich niet af of ze het goed doen of fout. Wij stellen ons veel te vaak de vraag ‘doe ik het wel goed?’. Ook als we rouwen zijn we nog steeds bezig met wat anderen van ons verwachten. Hoog tijd om te doen wat jij nodig acht om straks weer in het leven te kunnen gaan staan.