Na het verlies van een dierbare, heb je dan ooit gehoord: "Je bent zo sterk," of een variant daarvan? Hoe voelde je je toen? Voelde je je gesterkt en aangemoedigd of juist ongezien en onbegrepen?
Het kan beide kanten opgaan. Voor elke persoon die zegt dat ze opmerkingen als "Ik bewonder je kracht" waardeerden, zijn er waarschijnlijk een paar anderen die dat niet deden.
Waarom voelt deze opmerking, bedoeld als een compliment, soms ongemakkelijk voor mensen die rouwen?
Het gevoel van miskenning
Mensen die rouwen kunnen zich allesbehalve sterk voelen. Opmerkingen over hun kracht kunnen hen het gevoel geven dat hun emoties niet begrepen of zelfs gebagatelliseerd worden. In plaats van steun, voelen ze zich misschien eerder alsof ze niet mogen laten zien hoe gebroken ze zich echt voelen.
Het imago van onverstoorbaarheid
Een ander punt is dat mensen kunnen aannemen dat het compliment impliceert dat ze ongevoelig of onverstoorbaar zijn. Dit kan leiden tot schuldgevoelens over het niet tonen van meer emotie voor hun geliefde. Ze kunnen zich afvragen of ze hun emoties genoeg uiten.
De voorkeur voor onverstoorbaarheid
Het prijzen van kracht kan impliceren dat stoïcisme te verkiezen is boven emotionele expressie. Onbewust kunnen mensen de overtuiging internaliseren dat het tonen van emoties een teleurstelling zou zijn. Dit kan hen aanmoedigen om hun verdriet in te houden ook al willen ze dit niet echt.
De druk van "sterk moeten zijn"
De uitspraak "je moet sterk zijn" kan overkomen als een dreigement dat iemand zich beter moet beheersen, anders volgen er consequenties. Dit legt een immense druk op de rouwende persoon om zijn emoties te onderdrukken en kan het gevoel van isolatie versterken.
Gebrek aan compassie en steun
Door aan te nemen dat iemand het wel redt omdat hij "sterk" is, ben je misschien minder geneigd om die persoon de nodige compassie en steun te bieden. Het bypassen van iemands pijn kan leiden tot een gebrek aan begrip en ondersteuning, wat cruciaal is in het rouwproces.
De rol van emotie in rouw
Er is veel verwarring over de rol van emotie in rouw en wat het betekent om sterk te zijn in het licht van al die gevoelens. Velen geloven dat sterk zijn in rouw betekent dat je resistent bent, zoals een ridder die geen aandacht schenkt aan de angstige gedachten en gevoelens die aan zijn tenen knagen. Zijn harnas is zo sterk dat alles er vanaf stuitert. Niets dringt door. Niets krijgt vat op hem.
Maar in de echte wereld zijn we geen ridders; we zijn kwetsbare mensen. en misschien vermijden we liever al die verontrustende gedachten en gevoelens. Of rennen we er van weg. En eigenlijk moeten we er dwars daarheen.
Sterk zijn in rouw betekent niet dat je je emoties onderdrukt of vermijdt. Het betekent dat je ze onder ogen ziet, dat je ze voelt, en dat je ermee omgaat op een manier die gezond is voor jou.
Rouwen op een manier die bij je past
Het gaat niet om het verbergen van je emoties, maar om het vinden van de moed om ze te voelen en ermee om te gaan. Het betekent dat je jezelf toestaat om te rouwen op een manier die echt en eerlijk is voor jou. Door kwetsbaarheid, ondersteuning en zelfzorg te omarmen, kun je de kracht vinden om door te gaan, ondanks het verlies.