IN DE SPIEGEL KIJKEN

kaboompics_Woman taking photo.jpg

Het zijn donkere dagen en onze mogelijkheden zijn al een hele tijd ingeperkt. En wat doe je dan? Je gaat televisie kijken, sporten, koken of een boek lezen. En heel misschien voorzichtig dromen over morgen en wat je in de toekomst zou willen bereiken. Maar ons denken is vluchtig. Gedachten komen en gaan. Meestal blijft er na verloop van tijd weinig meer over dan een twijfelachtige emotie.

Als je met verandering in je gedachten speelt is het misschien slim om al die dingen die voorbij komen op papier te zetten. Je zou aan je persoonlijke ontwikkeling kunnen werken door middel van schrijven. Hoezo schrijven? Ja, waarom niet? Schrijven is toch vertrouwd? We hebben al heel vroeg in ons leven leren schrijven en misschien hebben we dat ondertussen wat verleerd door al de technologische snufjes die ons dagelijks leven vullen. Het feit dat schrijven zo vertrouwd is maakt dat het een zeer krachtig hulpmiddel is om iets in jezelf los te maken.

Nu wil onze innerlijke criticus graag dat we dit dan onmiddellijk doen in prachtige volzinnen vol van  doordachte woorden. Maar deze vorm van schrijven is heel anders. Het is vrij, intiem en zuiver. Het gaat om het proces van zoeken naar taal en jezelf verrassen met wat er op het papier verschijnt.  Het gaat erom dat je via het papier iets gaat downloaden. Schrijven maakt je bewust van wat je denkt en misschien van de impact van deze gedachtes. Je voert als het ware een dialoog met jezelf als je schrijft. Door het schrijven vertraag je ook het denkproces. Je ziet beter waar je aan twijfelt en waar je bang voor bent. Of waar je zo naar verlangt. Dat geeft je in moeilijke situaties richting en houvast.

Bovendien activeer je tijdens een schrijfsessie verschillende hersengebieden: het geheugen, de taal- en bewegingsgebieden, het visuele en emotionele brein. Omdat al die gebieden worden gestimuleerd, ga je sneller verbanden zien en krijg je meer perspectief op je leven.

Door te schrijven over een probleem kun je wat meer afstand nemen en kun je het probleem vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Schrijf op wat volgens jou de oorzaak van het probleem is en wat je hieraan zou kunnen doen. Voel je verdriet of is het eerder machteloosheid? En waarom denk je dat je je zo voelt op dit moment? Schrijf over mogelijke oplossingen en verken alle positieve en negatieve aspecten van deze oplossingen.

Door je dagelijkse beslommeringen, je problemen en de dingen waar je dankbaar voor bent op te schrijven krijg je namelijk veel inzicht in jezelf. Zodra je wordt geplaagd door een concreet probleem kan het erg verhelderend werken om hier over te schrijven. Begin gewoon te schrijven en blijf schrijven totdat je het probleem in kaart hebt gebracht.

Schrijven is ook in de spiegel kijken. Door je gedachtes en gevoelens op papier te zetten, vind je zelf vaak een antwoord op de vragen waar je mee worstelt. Het woordje ‘zelf’ is hierin heel belangrijk. Het feit dat je zelf tot inzicht komt, geeft het zelfvertrouwen dat nodig is om een nieuwe weg in te slagen.